Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?

Schapenvachten kunnen van nature erg goed tegen vuil, maar om ze de prachtige look te laten behouden, moet er wel voor gezorgd worden. Allereerst moeten ze regelmatig goed uitgeklopt worden - net als op uw meubels, blijft ook in de vachten stof hangen waarin ongewenste mijten zich kunnen ontwikkelen. Lederwaren weken ook snel door met verschillende geuren, daarom is het belangrijk om ze regelmatig te laten luchten.

Het wassen van een vacht of huid is niet onmogelijk. Soms is een meer intensieve wasbeurt zelfs vereist. Sommige eigenaren van huiden zeggen dat je ze zonder enige moeite in de wasmachine kan wassen, mits het wasprogramma niet hoger dan 40 graden Celsius is en op zacht wol-programma staat ingesteld. Toch bevelen de producenten van de huiden zulke praktijken niet aan, omdat het volledig doorweken van een vacht tot allerlei misvormingen kan leiden. De meest veilige manier van schoonmaken is de droge manier, bijvoorbeeld door een shampoo of wasmiddel te gebruiken speciaal ontwikkeld voor wol en daarbij alleen de haren zacht te bevochtigen, waarbij het leer droog blijft. De huid moet op kamertemperatuur worden gedroogd, uit de zon en andere hittebronnen. Op het einde moet de vacht goed uitgeborsteld worden, bijvoorbeeld met een speciale borstel die daarvoor bedoeld is.

Door de haren van uw vacht met een speciaal daarvoor bestemde borstel uit te borstelen, zorgt u er voor dat de vacht niet gaat klitten en zo geeft u het weer een nieuwe look! Deze stap mag u zeker niet overslaan als u geen klitten in uw vacht wil of als u niet wil dat de vacht buitensporig gaat pluizen. Anderzijds bestaat er de kans dat de vacht zijn natuurlijke schoonheid verliest en niet meer diezelfde prachtige decoratie zal zijn, als toen u hem kocht.

Foto van wonenbij_arie